opuštanje1234copy

Naš um je neiscrpan rudnik zlata. Sretni su oni koji ga znaju koristiti!

Svaka hipnoza je samohipnoza. Da bismo bili hipnotizirani, bez obzira da li to radimo sami ili uz pomoć druge osobe, moramo to dopustiti i tako sudjelovati u samom postupku hipnotiziranja. Kad naučite na koji način sami možete dospjeti u stanje transa, imat ćete pristup mnogim blagodatima koje skriva um.

Samohipnoza je hipnotičko stanje, koje sami izvodimo sa određenim postupkom. Postupak može biti vizualan ili to može biti neka riječ. Najlakše samohipnozu postižemo na taj način, da nas prvo netko hipnotizira i direktno u podsvijest sugerira postupak za samohipnozu. U tom stanju dobivate neku vrstu lozinke ili ključa za ulazak u hipnozu, koji onda koristite kad god zaželite ući u hipnotički trans. Pošto se tu ne radi o nekom blagom hipnotičkom stanju nego o dubokoj hipnozi, teško je da to sami naučite iz neke knjige. Treba vam vodič, koji vam pomaže da dosegnete to stanje. Kada jednom počnete primjenjivati samohipnozu, ona vam ostaje trajno u upotrebi. Postupak potreban da se dosegne samohipnoza duboko je utisnut u vašu podsvijest i ima doživotnu vrijednost. Vrijednost samohipnoze je u tome, da možete dosta promjena uraditi sami, a one dublje uz pomoć terapeuta. Posebna prednost je u velikom broju ponavljanja sugestija koje radite kad vam to odgovara i po svom osobnom izboru. Bitno je da možete raditi baš one promjene koje želite i koje vama odgovaraju.

Moramo biti svjesni, da je prvi put izrečena sugestija slaba, druga sugestija jača prvu, treća opet pojača prvu pa drugu, i tako dalje.. ali svaka iduća je sve jača i jača. Ponavljanje je jedan od osnovnih zakona hipnoze, to se zove nadgradnja. Znači sugestije za promjene treba ponavljati tako dugo dok promjena ne počne djelovati. U praksi se pokazalo da je to otprilike poslije mjesec dana rada, a kod nekih i brže. Zavisi što radimo i kolika je naša motivacija.

Samohipnozu možemo raditi bilo gdje i bilo kada. Najvažniji dio je svakodnevno stvoriti vrijeme za nju. Jedini uvjet je, da sjednete ili legnete i da ste na sigurnom. Poslije otprilike mjesec dana sugestije počnu ubrzano djelovati. Samohipnoza se pokazala kao vrlo uspješna obrana od stresa!

Podučavam dva stupnja samohipnoze: početnu samohipnozu i napredni tečaj samohipnoze.

Hipnoza a posebno terapeutska hipnoza je dosta kompleksna stvar, pa je zato nemoguće objasniti u nekoliko riječi. Zbog toga prije svakog početka izvođenja hipnoze svakom se klijentu pruža razgovor o hipnozi i njenim karakteristikama. Tada zajedno odlučujemo o ciljevima i promjenama koje se žele postići.