UVJERENJA

Uvjerenja nisu samo apstraktne stvari koje imaju psihički utjecaj na nas. Ona postoje u obliku misaonih obrazaca u našem fizičkom biću. Ali ona nisu naše misli. Ona oblikuju sadržaj i strukturu naših misli.

Uvjerenja i misli su vrlo stvarni elektrokemijski signali koji se emitiraju u našem cijelom tijelu. Oni utječu na svaki aspekt našeg bića, od faktora sreće do snage našeg imunološkog sustava, od našeg pogleda na život do slapova neurokemikalija, hormona, enzima i ukupne tjelesne kemije.

Tako uvjerenja kao misli utječu ne samo na našu psihologiju već i fiziologiju. Dr. Bruce Lipton ističe da uvjerenja koja držimo u našem umu kreiraju biologiju i ponašanje našeg života.

Da biste zaista promijenili vaš život, morate promijeniti svoj duboko podsvjesni sustav vjerovanja. I upravo u duboko podsvjesnom leži ključ zašto je učinak dobre volje i pozitivnog razmišljanja kratkog vijeka i neučinkovit kad je u pitanju životna promjena i ostvarivanje ciljeva. Kada postoji sukob između misli, najjače uvjerenje koje stvara te misli dugoročno će uvijek pobijediti. Zato pozitivne afirmacije i zakon privlačnosti često ne funkcioniraju. Međutim, jednom kada vaš podsvjesni um integrirate sa svojim svjesnim namjerama, sve se može promijeniti!

Podsvjesni um ima drugačiju funkciju nego naš svjesni um. Razmišljanje koje je povezano s našim osobnim identitetom je naš svjesni um. On je uključen u logiku, rasuđivanje, pozitivno razmišljanje, donošenje odluka, te je mjesto s kojeg možemo izraziti svoju slobodnu volju. On je povezan s našim egom koji je kao izraz opisan na razne načine u psihologiji, ali općenito možemo reći da sam to ja koja mislim da jesam i koju pokazujem svijetu iz dana u dan na dosljednoj osnovi.

Podsvijesni um je također različito opisan u psihologiji, ali je općenito poznato da je to baza naših programa – isprogramiranih akcija, reakcija i ponašanja. Dok svjesno možda osjećamo i  mislimo da upravljamo kvalitetom, stanjem i smjerom našeg života, istina je da na podsvjesnoj razini jednostavno živimo obrasce i programe koje smo naučili od drugih tijekom djetinjstva i tijekom svog života. Većina nas se voli našaliti izrekom da što se stvari više mijenjaju, to više ostaju iste. No, generalno to je istina u vezi  podsvijesti.

Vi možete promijeniti vaš svjesni um, ali dok također ne uvjerite i ne promijenite svoju podsvijest, ona će dominirati. Iz tog razloga svi poznajemo ljude koji čine iste pogreške, biraju iste emocionalne partnere ili stalno ulaze u konflikte s autoritetima. Uvjerenje je program koji vodi naš podsvjesni um. I kao i kod računala, dok ga ne reprogramiramo s novim operativnim sustavom, stalno će izlaziti isti podaci na isti način, bez obzira koliko su se vanjske okolnosti promijenile.

U biti, računalo je dobra analogija za većinu stvari o svjesnom i podsvjesnom umu, naročito u prikazivanju zašto podsvijesni um dominira. Na primjer, svjesni i podsvijesni um može se usporediti s podatkovnim procesorima, od kojih je svaki u mogućnosti obraditi određenu količinu energije i informacija. Zamislite da svaki ima određenu propusnost procesorske snage koja se može mjeriti u bitovima u sekundi. Istraživanja su pokazala da svjesni um procesuira oko 40 bitova informacija u sekundi. Nasuprot tome, procesorska snaga podsvijesnog uma je nevjerojatnih 40 milijuna bitova informacija u sekundi! Podsvjesni um je milijun puta jači u obradi podataka od svjesnog uma.

I tu dolazimo do pravog šoka: koliki je postotak naših svakodnevnih misli, osjećaja i akcija koje dolaze svjesnim izborom u odnosu na one koje dolaze iz programa i ponašanja iz našeg podsvjesnog uma? Zapanjujuće, samo oko 5% naših akcija, misli i osjećaja proizlazi iz našeg svjesnog, logičnog, analitičkog uma. Drugih 95% određeno je programima u našem podsvijesnom umu. Gotovo sve ono što mislimo i radimo u životu pokreće se s razine uma kojeg nismo svjesni!

U nekom od prethodnih članaka spomenuli smo uobičajeno kršenje novogodišnjih odluka.  Sada je lako vidjeti zašto se one ne ostvaruju. Ako imate svjesni cilj, primjerice izgubiti višak kila i unaprijediti fizičku kondiciju, a na podsvijesnoj razini imate uvjerenje da vježbanje zahtjeva puno muke i da je višak kila zaštita od emocionalne intimnosti, koji “ja” mislite da će pobijediti ovaj sukob – vaš svjesni um sa 40-bitnim procesorom koji utječe na 5% ponašanja ili vaš podsvijesni um sa 40-milijuna-bitnim procesorom koji drži kontrolu nad 95%?! Mislim da je odgovor više nego jasan .

 

Komentirajte

Morate se ulogirati da možete postaviti komentar.